Advokat dømt til 15 års fengsel

waleed_paint2Den saudiarabiske menneskerettighetsadvokaten Waleed Abu al-Khair er dømt til 15 års fengsel og et reiseforbud på ytterligere 15 år. Amnesty anser ham for å være en samvittighetsfange og frykter at han blir torturert og mishandlet i fengselet.

Dette er saken:

Den 6. juli ble den prominente menneskerettighetsadvokaten Waleed Abu al-Khair dømt til 15 års fengsel, et reiseforbud på ytterligere 15 år og en bot på 200.000 saudiarabiske riyal (ca. 53.000 USD).

Waleed Abu al-Khair ble funnet skyldig i å ha vært “illojal og ulydig mot statsoverhodet”, “starte en uautorisert organisasjon (Monitor of Human Rights in Saudi Arabia)”, “forberede, lagre og sende informasjon som skader offentlig orden” og “svekke statens omdømme ved å kommunisere med internasjonale organisasjoner”.

Waleed er menneskerettighetsadvokat og den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi er en av hans klienter. Nå er begges rettssikkerhet truet og Amnesty International er bekymret for at Waleed kan bli utsatt for tortur og annen mishandling.

Den 15.april ble Waleed arrestert etter at saken hans var oppe til høring i en strafferett i hovedstaden Riyadh. Da forsvarerteamet møtte opp 22. april for å forhøre seg om hvorfor han var anholdt, fant de ham i en annen høring. Dommeren skal ha nektet å forklare det juridiske grunnlaget for Waleeds arrestasjon.

Etter å ha blitt arrestert ble Waleed tatt med til al-Ha’ir fengselet i Riyadh der han skal ha blitt plassert i isolasjon og fratatt søvn på grunn av konstant eksponering av sterkt lys. To dager etter arrestasjonen fikk han lov til å føre en kort telefonsamtale med kona si, som fremdeles nektes å besøke Waleed til tross for at hun venter parets første barn. Waleed sitter nå fengslet i Briman fengsel i Jeddah.
Waleed har tidligere vært dømt for å ha signert en uttalelse som kritiserte saudiarabiske myndigheters forfølgelse av 16 reformtilhengere. 29. oktober 2013 ble han dømt til tre måneders fengsel av straffedomstolen i Jeddah og 6. februar i år opprettholdt ankedomstolen dommen.
Amnesty International krever at:
  • Myndighetene opphever dommen og løslater Waleed Abu al-Khair umiddelbart og betingelsesløst.  Han er en samvittighetsfange kun anholdt for å ha brukt sin ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og organisasjonsfrihet.
  • Myndighetene sørger for at han er beskyttet mot tortur og annen mishandling, at han tas ut av isolasjon og får motta jevnlige besøk fra familie og advokater.
Dette kan du gjøre:
  • Signér aksjonen!
  • Fortell de du kjenner om saken til Waleed! Del den gjerne på Facebook og Twitter.
  • Skriv ut underskriftslisten og heng den opp på skolen eller på jobben!
Signaturene sendes til Kong Abdullah Bin Abdul Aziz Al Saud i Saudi Arabia.
Advertisements
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: